Project Description
Un dels treballs de BioAjustament és el dels dolors i desajustos menstruals i tot allò que comporta tenir diferents símptomes provocats per aquests desajustos.
Una part essencial de l’acompanyament que es fa amb BioAjustament és utilitzar exercicis específics per equilibrar el nostre cos, alliberar el dolor, ensenyar que pots fer-ho tu i entendre i comprendre per què i per a què t’està passant.
Us deixem una petita explicació del per què i d’on poden venir alguns problemes relacionats amb això.
Intentarem explicar com el nostre cos físic està relacionat amb els desordres i dolors en la menstruació. En Osteopatia es té una visió del cos com una unitat inseparable,(una part física, una part del sistema nerviós, una part dels fluids del cos i també inclouria la part emocional).
Els problemes de menstruació poden ser fruit de motius totalment físics o mecànics. L’úter se subjecta als ossos de la pelvis a través dels seus lligaments. Per exemple, el sacre es relaciona amb l´úter a través dels lligaments sacro-uterins. Si els ossos estan bloquejats en una posició que no seria la seva o els lligaments estan en tensió, poden fer que l’úter no funcioni bé i pot produir dolors.
Visualitzarem el nostre úter abans que la nostra Lluna (menstruació, regla…) estigui a punt de sortir del nostre cos. L’úter està més gran, ple de sang i pesa més que habitualment, aquest estira dels lligaments i ens pot fer mal la part baixa de l’esquena o fins i tot la panxa (per la situació on està l’úter, enmig de la bufeta, intestins, còlon…). Com que està eixamplat i gran no té lloc i comença a estirar de les fàscies i teixits, provocant dolor.
També pot haver-hi una tensió en el diafragma abdominal, donant pressió a la pelvis, fent patir el nostre úter per la pressió.
(A la imatge podem veure la diferencia de tamany d’un úter menstruant, en vermell, i l’altre amb repós)
Aquí podria entrar en joc el nostre sistema nerviós, també.
El sistema nerviós autònom envia informació al nostre úter dient què ha de fer (per exemple: ovula, no ovulis, fes això, fes allò…). Els nervis surten de la zona sacroilíaca (del nostre sacre), així doncs, qualsevol bloqueig en aquesta part també pot donar problemes, alterant el funcionament de l’úter.
A nivell emocional podríem parlar de l’estrès i com ens provoca un desordre en el nostre cos i a les nostres hormones. Una d’elles, per parlar-ne d’alguna, la progesterona, s’elabora en els ovaris i entre les seves moltes funcions es troben la d’ajustar el cicle menstrual i la d’intervenir en els efectes dels estrògens, amb la finalitat que aquests no sobrepassin la seva estimulació de creixement cel·lular.
Quan una dona es veu sotmesa a situacions o contextos estressants durant molt de temps, la producció de progesterona disminueix, causant una gran quantitat d’efectes i símptomes com ara fatiga extrema, augment de pes, cefalees, alteracions en l’humor i falta de desig sexual.
Part del text es de Mónica Vidal (Osteopata)