Psoes

Psoes 2021-01-09T10:35:21+00:00

Project Description

Una de les parts que es treballa amb BioAjustament, i de les més importants, és el psoes. És un múscul molt i molt especial. Així que en el programa d’acompanyament de la dona, ell en seria el protagonista principal. BioAjustament té dissenyats blocs d’exercicis específics per descobrir la importància d’aquest fantàstic múscul. Per tenir-ne una mica més d’informació, aquí us deixem una petita explicació sobre ell.

EL PSOES, EL MÚSCUL DE L’ÀNIMA

El psoes-ilíac és un múscul estabilitzador del cos humà que es troba en la part més profunda del centre mateix del cos, entre els intestins i la columna vertebral. Afecta el nostre equilibri estructural, l’amplitud de moviment, la mobilitat articular i el funcionament dels òrgans de l’abdomen. 

 •  És l’únic múscul que connecta la part inferior i superior del cos, connecta la columna vertebral amb les cames, és responsable de mantenir-nos dempeus i ens permet aixecar les cames per a caminar.
 •  Comença a banda i banda de la columna i s’estén lateralment des de la vèrtebra toràcica 12 (D12) a cadascuna de les 5 vèrtebres lumbars. Des d’allà es dirigeix cap avall a través de la musculatura abdominal i la pelvis, per fixar-se a la part superior del fèmur.  Una de les funcions del psoes és la d’actuar com una mena de prestatge que suporta els òrgans interns, juntament amb la pelvis, com un bol, i el sòl pelvià. Així doncs, una contracció muscular del psoes pot estimular i fer massatges a òrgans com els intestins, els ronyons, el fetge, la melsa, el pàncrees, la bufeta i l’estómac. Els òrgans reproductors també se’n veuen afectats. 
 •  El psoes actua en harmonia amb el diafragma, vinculant els ritmes del moviment del cos amb els ritmes respiratoris i, entre tots dos, realitzen un continu massatge sobre la columna vertebral, els òrgans, els vasos sanguinis i els nervis del tronc, estimulant el moviment dels fluids per tot el cos, a manera de bomba hidràulica. 
 • El diafragma, un múscul vital de la respiració, s’uneix amb el psoes en un punt conegut com a plexe solar. El plexe solar és una àrea darrere de l’estómac, a prop del melic i davant de l’aorta i el diafragma, on hi ha tota una xarxa nerviosa. 
 • Continuem amb un nervi important per a la dona: el nervi genitofemoral. El seu punt de partida és a les arrels nervioses de les vèrtebres L1 i L2. Emergeix de la superfície anterior del psoes major. Es divideix en una branca femoral i en una genital. La femoral innerva la pell anterior a la part superior del triangle femoral. La genital acaba a la pell del mont de Venus (part anterior de la vulva) i els llavis externs. 
 •  I un altre nervi important a tenir en compte és el nervi ilioinguinal. Emergeix de la vora lateral del psoes major i té ramificacions en el transvers de l’abdomen i l’oblic intern, així com la símfisi púbica, el triangle femoral, els llavis femenins. 
  Així que part de l’excitació sexual i els orgasmes té una relació amb el Psoes. Què n’és d’important conèixer com tenim el nostre psoes, oi?

Alguns estudis recents consideren a més al psoes, com un òrgan de percepció compost per teixit bio-intel·ligent que encarna, literalment, el nostre desig més profund de supervivència i de florir. És a dir, és el missatger primari del sistema nerviós central, de manera que és considerat també com un portaveu d’emocions (“de les papallones a la panxa”). Això es deu al fet que el psoes està connectat amb el diafragma a través del teixit connectiu o fàscia, per la qual es veu afectat tant en la respiració com en la por reflexa. 

 • Avui tenim una ciència del cos que es diu somàtica. Se sap que les persones poden tenir records d’esdeveniments traumàtics integrats tant en el cos com en el cervell. El psoes, per la seva ubicació profunda i connexió, afecta els sistemes nerviosos central i perifèric. Atès que la memòria d’estrès traumàtic té un paper fonamental en els patrons de comportament, aquesta pot ubicar-se al psoes major com a òrgan de percepció. 
 • L’estrès dispara els nivells d’adrenalina del nostre sistema nerviós simpàtic i això fa que activi i mantingui en tensió de manera crònica al psoes, per la qual cosa aquest està a punt per córrer o lluitar en tot moment. Si constantment mantenim el psoes en tensió a causa de l’estrès, amb el temps començarà a escurçar-se i a endurir-se. Es dificultarà així la nostra postura i les funcions dels òrgans que habiten a l’abdomen, donant lloc a dolors d’esquena, ciàtiques, dolor sacre, escoliosi, mal de genoll, problemes de disc, degeneració del maluc, menstruacions doloroses o problemes digestius.
 • L’atròfia del psoes, es veu reflectida en un abdomen habitualment en tensió i comprimit, una vitalitat disminuïda i una respiració alterada. Fa també que comporti alteracions emocionals i una agressivitat constant sense raó aparent. 
 • El psoes seria com un òrgan de canalització de l’energia, un nucli que ens connecta a la terra, ens permet crear un suport ferm i equilibrat des del centre de la nostra pelvis. Així la columna vertebral s’allarga i, a través d’ella, pot fluir tota la nostra vitalitat. 
 • Quan cultivem la salut del nostre psoes es revifen les nostres energies vitals i connectem de nou amb el nostre POTENCIAL CREATIU.